Galen katt-tant med kärlek till det naiva och barnsliga. Älskar leksaker, äta ost, färger, dansa, barnböcker, hårigt och naket, vintagekläder, omtanke, möten. Börjar knappa in på medelåldern - men vägrar bli vuxen. Också är jag feminist förstås.

Friday, 18 December 2015

Han kunde punktuera som ingen annan.

Det fanns något trögt i Kattvaktens och mitt umgänge tidigare. Vi hade inget naturligt samtal och i den tunga tystnaden mellan oss låg en massa bråte. Sånt som gjorde ont. Frågor som inte vågade ställas. Skam, besvikelse och ilska. Men det var också något annat. Kattvakten vägrade kommunikation. Det enda som möjligtvis kunde ventileras var arbete. Sällan något personligt. 
Kattvakten kunde punktuera som ingen annan. PUNKT. Det fanns inget utrymme för vidare frågor. 

Hur är det?
Bra. 
Hur var det på jobbet?
Tungt.  

Ibland vågade jag mig på vidare frågor, men då kom den; Foten. Hit med inte längre. I 99% av 100 löd foten: Inte fan vet jag heller. Inte. Fan. Vet Jag. Heller. Trotsigt och svart. 
Foten sattes ner så fönsterrutorna skallrade. Lämnade inget utrymme för förhandlingar. 
Foten har varit med oss hela vårt förhållande och jag brukade ofta skoja om den i början. Tänkte det var en tillskansad pappa-egenskap. Men så fel jag hade. Det var inte alls det det handlade om. 

Det där utestängandet gjorde ont. Ibland kändes informationen för dyrbar för att inte försiktigt, försiktigt lirka. Jag ville ju bara komma nära. Lära känna. Förstå. Bli insläppt. Det lönade sig aldrig. Vid de tillfällena signalerade Kattvakten tydligt att jag var jobbig. Orimlig. Till slut accepterade jag det för sanning. Jag var så jävla jobbig. Helt jävla orimlig för att jag var nyfiken på hur han hade haft det.
Det enda han någonsin och frivilligt kunde prata om var jobbet. Det gjorde mig så ledsen. 

Men så ibland glimmade han till. Släppte lite på gardet. Kom nära, vågade berätta något personligt, kanske något ur hans barndom - och det var som att få den finaste juvel. Vid de tillfällena vågade jag knappt andas och fasade för nästa cigarett han skulle ta - för efter ett balkongbesök var förtrollningen som regel förbi. Så känsligt var ögonblicket. 
Han kallade det för ett öppet fönster. Att det bara hände ibland. Att han var så rädd för närhet, så rädd att släppa in - och jag tror nog att det var så, att han var tvungen att hålla mig kort - men att det var mer rotat i hans missbruk än i hans person. Han hade så många lögner att försvara. Inte minst den stora livslögnen. 
Jag hade inte förstått hur omfattande hans lögner var, hur han vävt in lögner i hela vårat liv - även livet som inte rörde hans missbruk -  och jag förstår att han många gånger upplevde mina frågor som förhör. Så fruktansvärt jobbigt det måste ha varit.
En kärleksfull och sann relation hade speglat honom - hur hade han då kunnat se mig i ögonen efter alla lögner, svek och manipulationer?  Han blev tvungen att göra mig till antagonist, en motståndare, för att kunna försvara sitt missbruksbeteende. Så himla sorgligt. Hur halv han var. Hur bakbunden. Och hur jag så många gånger trodde att han hatade mig.

Sedan Kattvakten blev nykter står alla fönster på vid gavel. Nästan jämt. Och foten kommer sällan fram. Och jag älskar det. Verkligen älskar det. Tycker så mycket om att höra honom. Hur han pratar. Generöst, gärna och öppet. Och hur orden blottlägger en väldigt fin person. Som jag tycker om. Det ligger en stor lyx i det. Att få tycka om. 
Jag har fortfarande inte vant mig vid det här nya och ibland kommer frågorna med tvekan. Försynta och rädda för att få dörren igendragen mitt i synen. 

Han har varit nykter i tre månader nu. Heja Kattvakten!

No comments:

Post a Comment