Galen katt-tant med kärlek till det naiva och barnsliga. Älskar leksaker, äta ost, färger, dansa, barnböcker, hårigt och naket, vintagekläder, omtanke, möten. Börjar knappa in på medelåldern - men vägrar bli vuxen. Också är jag feminist förstås.

Tuesday, 8 April 2014

kroka svansar.


Sjöhästen är havets långsammaste fisk. De lever på liten yta och har ingen vilja att dra vidare. De är alldeles tillfreds med att spendera dagarna krokade vid ett sjögräs - som den lille fisken ovan - och käka räkor.

Sjöhästar är monogama och lägger stor energi på att hitta rätt partner - men när de väl gör det lever de ihop hela livet. Och hör här, nu kommer det vackraste: de inleder och avslutar varje dag med en pardans. De rodnar när de ser varandra och koketterar - sedan rör de lätt vid varann, för att sedan mötas i en omfamning. När dansen är färdig drar de sig åt varit håll under dagen för att äta - för att i skymningen mötas igen - i dans.Vid parningen krokar de svansar i dansen, leker, snurrar och byter färg och när dansen når sitt klimax rör de sig långsamt och tätt sammanslingrade mot havsytan. Parningsdansen kan ta upp till åtta timmar. Honan för varsamt över sina ägg till hanens yngelsäck - och hanen drar sig undan till en lugn plats för att lägga äggen tillrätta för att sedan befrukta dem. Han är gravid i 21 dagar och förlossningen kan ta upp till två dagar.Kattvakten ligger här intill och när jag berättade den här historien om sjöhästars dans gjorde han en liten demonstration av densamma - och mitt hjärta liksom svämmade över av kärlek och larvigt fnitter. Nu ska vi kroka svansar, han och jag, sedan långsamt dansa mot natthimlen. Godnatt.


No comments:

Post a Comment